charmolypi

Κυριακή 03/07
Το Γεωλογία για όλους παρκάρει στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού!

Το «Γεωλογία για όλους» έρχεται στο 5ο Φεστιβάλ Εθελοντισμού την Κυριακή 3 Ιουλίου! Όλοι οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την δυνατότητα, να δουν από κοντά γεωλογικά εκθέματα και να ενημερωθούν γι’ αυτά απ’ τον Γεωλόγο Παναγιώτη Καρούτσο.

geologia gia olousΛίγα λόγια για τον Παναγιώτη Καρούτσο…
Ο Παναγιώτης Καρούτσος γεννιέται και μεγαλώνει στο Βόλο με το «μικρόβιο» της περιπέτειας και της εξερεύνησης μέσα του. Το 2001 εισάγεται 1ος στην σχολή Λογιστικής του ΑΤΕΙ Πάτρας, σπουδές που έπειτα από λίγα χρόνια ολοκληρώνει με επιτυχία. Το 2013 συμμετέχει σε έρευνα για τη βιοποικιλότητα των σπηλαίων με τον Βιολόγο-Σπηλαιολόγο Μπακολίτσα Κωνσταντίνο. Εκεί γεννιέται το σημερινό του πάθος για τη Γεωλογία και για τη μελέτη των σπηλαίων, ανακαλύπτοντας έναν καινούριο κόσμο. Το 2016 ολοκληρώνει με επιτυχία τα σεμινάρια σπηλαιολογίας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.), της οποίας γίνεται μέλος, ενώ σήμερα αποτελεί μέλος της Εταιρίας Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας «Χείρων».
Τέλος, για τη διασφάλιση της επιστημονικότητας στον τομέα ο Παναγιώτης, έπειτα από επιτυχείς κατατακτήριες εξετάσεις, τον Ιανουάριο του 2017 εισάγεται στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Σήμερα είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Γεωλογίας "ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ" με κατεύθυνση "ΟΡΥΚΤΕΣ ΥΛΕΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ". Αξιόλογες στιγμές στην ενασχόληση του με την Γεωλογία είναι η συμμετοχή για 3 συνεχόμενες χρονιές ως εκθέτης στο Patras Science Festival στην Πάτρα, οπού παρουσίασε τα σπήλαια, τα απολιθώματα και τα ορυκτά στο κοινό με δείγματα τόσο από Δυτική Αχαΐα όσο και από Λαύριο , καθώς και ως ομιλητής στο Patras Science Festival για 2 συνεχόμενες χρονιές, και τέλος η ανακάλυψη του πρώτου σπηλαίου στον Ελληνικό χώρο σε λιθολογικό σχηματισμό του φλύσχη στην περιοχή του Μαυροβουνίου Αντιρρίου. Προσωπικός, αλλά και επιστημονικός σκοπός του, είναι η μελέτη και η έρευνα των σπηλαίων και των ορυκτών, καθώς και η διάδοση και μετάδοση της Γεωλογικής γνώσης εκλαϊκευμένα στο κοινό μέσω ομιλιών, παρουσιάσεων, διαδραστικών εκθέσεων, εκδρομών αλλά και μέσω του καναλιού στο YOUTUBE «Γεωλογία για Όλους» με επεισόδια ακόμη και με την συμμετοχή παιδιών.