"Σώζω ένα αδέσποτο, Σώζω μια  ζωή"

 

Μαθαίνω να σέβομαι, να αγαπώ και να  συμβιώνω με τα ζώα μέσα από βιωματικές
δράσεις

  • Face Painting
  • Ζωγραφική
  • Δημιουργική Γραφή
  • Θεατρικό Παιχνίδι
  • Αφήγηση παραμυθιών

Λίγα λόγια για την εθελοντική ομάδα Ζω.Ε.Σ.


Η εθελοντικη ομάδα Ζω.Ε.Σ. αστικἠ μη κερδοσκοπική εταιρεία (α.μ.κ.ε) ιδρύθηκε από την Παπαποστόλου Κατερίνα, εκπαιδευτικό και εκπαιδεύτρια σκύλων τον Ιανουάριο του 2015, μετά από 16 χρόνια περισυλλογής του υλικού. Σήμερα αριθμεί 16 ομάδες σε πολλά σημεία της Ελλάδας και 55 εθελοντές που στηρίζουν το όραμα για ριζική αλλαγή της ζωοφιλικής παιδείας μας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος που καθημερινά πλήττεται από την ανθρώπινη αναλγησία και αδιαφορία. Ψυχή του οράματος η τετράποδη Διώνη, που σφάχτηκε, πυροβολήθηκε, ξυλοκοπήθηκε και πετάχτηκε να πεθάνει αβοήθητη το Σεπτέμβρη του 2011. Αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της, πάλεψε με τους δαίμονές της και σήμερα έχει συναντήσει πάνω από 30.000 παιδιά, ενώ ξεκινά το καλοκαίρι επσκέψεις σε πολλά ιδρύματα και νοσοκομεία της χώρας. Ενώ οι άλλοι δύο σκύλοι της ομάδας, με τις δικές τους τραγικές ιστορίες ο καθένας τους ακολουθούν την ομάδα, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει να επισκέπτονται ειδικά σχολεία με παιδιά με αναπηρία και αυτισμό αλλά και τη Σχολή τυφλών με παιδιά με ολική και μερική απώλεια όρασης.

Ο σκοπός της αστικής εταιρείας είναι κοινωνικός, πολιτιστικός και σε καμία περίπτωση κερδοσκοπικός. Ειδικότερα:

           Α) Η ζωοφιλική ενημέρωση Ελλήνων Πολιτών (μαθητών σε σχολεία και μη) για τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα, αδέσποτα και δεσποζόμενα, για την κακοποίηση των ζώων κατά τη χρήση τους σε ψυχαγωγικά θεάματα αλλά και κατά τη διαδικασία εκπαίδευσής τους κτλ, για την προστασία του περιβάλλοντος.  Και όλα αυτά σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές και κοινωνικές αντιλήψεις Απώτερος στόχος η εξάπλωση αισθημάτων στοργής και αγάπης γι’ αυτά, η προάσπιση των δικαιωμάτων τους και η «εμφύτευση» κυρίως αισθημάτων ενσυναίσθησης

            Β) Η διάδοση και ενθάρρυνση της υπεύθυνης κηδεμονίας ζώων.

           Γ) Η ανάπτυξη κάθε δραστηριότητας που σχετίζεται με τα ζώα, όπως η διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων, επιστημονικών συναντήσεων, σεμιναρίων, φεστιβάλ κ.λ.π.

           Δ) Η οργάνωση προγραμμάτων φιλοζωικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλα τα σχολεία της χώρας.

           Ε) Η προώθηση και η διάδοση των αξιών του φιλοζωισμού και της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των φίλων των ζώων.

           Στ) Η σίτιση, η περίθαλψη και η προσωρινή διαμονή σε πανσιόν φιλοξενίας αδέσποτων ζώων (όχι η περισυλλογή και η φιλοξενία).

Για την επίτευξη του σκοπού η εταιρεία θα αξιοποιήσει την υλικοτεχνική και στελεχιακή υποδομή, την εμπειρία και τις γνώσεις των συμβαλλομένων μελών ως και άλλων ατόμων που θα διαθέτουν τέτοιες γνώσεις και εμπειρία.

Η εθελοντική ομάδα μέχρι σήμερα δε στηρίχθηκε από καμιά χορηγία, αλλά έφτασε εδώ μέσα από την οικονομική στήριξη της Δημιουργού της, αλλά και των εθελοντών της στο μέτρο που εκείνοι μπορούσαν.

Μέσα σε δύο χρόνια λειτουργίας της η ομάδα στο σύνολό της έχει επισκεφθεί πάνω από 190 σχολεία, οργανισμούς και ιδρύματα και έχει συναντήσει πάνω από 45.000 μαθητές. Ενώ έχει πάρει μέρος σε πολλά φεστιβάλ αλλά και άλλες δημόσιες δράσεις, ημερίδες και φεστιβάλ.

Με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαδραστικό και πολυθεματικό με την ονομασία «Ζωο…φιλώντας μαθήματα άδολης αγάπης», στοχεύει σε ένα ανθρωπινότερο αύριο για όλους, όπου δίποδοι και τετράποδοι θα απολαμβάνουν έναν κόσμο με ισότητα, ισονομία και δικαιοσύνη. Δίχως πόνο.

Έχοντας ως επιστημονικούς συνεργάτες εκπαιδευτικούς, ευμπεριφοριστές σκύλων, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, συγγραφείς, εικαστικούς, θεατρολόγους, συνεχώς εκπαιδεύεται πάνω στα νέα δεδομένα και είναι πάντα πρόθυμη να ανταποκριθεί σε κάθε νέα πρόκληση.

 Η σχέση του παιδιού με τα ζώα άλλωστε είναι παλιά, βαθιά και γεμάτη μυστικά. Μιλούν τελείως διαφορετικές γλώσσες μεταξύ τους και παρ’ όλα αυτά  επικοινωνούν θαυμάσια. Το ζώο γίνεται φίλος, σύντροφος και συνένοχός του στις ζαβολιές. Από πολύ νωρίς, το παιδί ενδιαφέρεται για τα ζώα και ανακαλύπτει σ’ αυτά ένα ζωντανό παιχνίδι, μόνιμα διαθέσιμο να τρέξει και να παίξει μαζί του και αυτό του δίνει μεγάλη χαρά. Παρατηρεί ότι, όπως το ίδιο, έτσι και ο καινούριος του φίλος πεινάει, διψάει, ζεσταίνεται, κρυώνει, «χαίρεται», «λυπάται», θέλει παρέα, αγάπη και καθαρό αέρα. Κοντά του το παιδί μαθαίνει τον κύκλο της ζωής. Παρακολουθεί την ανάπτυξή του, τη συμπεριφορά του,  τη γέννηση, την αρρώστια αλλά και το πώς φεύγει από τη ζωή.

Και όπως όλοι εμείς παλεύουμε με κάθε τρόπο την αγάπη να διδάξουμε, το  ζώο διδάσκει μέσα από τη συμβίωση μαζί του τη μεγαλύτερη όλων αρετή: ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΔΙΔΕΙΣ ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ!
Facebook: https://www.facebook.com/%CE%96%CF%89%CE%95%CE%A3-390288947807739/